Najtańszym, podstawowym modelem etykiet są te wykonane na podkładzie papierowym. Etykiety termotransferowe (papierowe) sprawdzą się w środowisku suchym, w miejscach odizolowanych od szkodliwych czynników środowiskowych. Wykorzystuje się je do znakowania wielu typów produktów, w tym artykułów spożywczych i przemysłowych. Ich nazwa jest pochodną zastosowanej technologii wydruku – z wykorzystaniem kolorowej taśmy transferowej. Ich uproszczoną, bo jednokolorową wersją są etykiety termiczne, które wykorzystuje się m.in. do drukowania kodów kreskowych, znaków graficznych czy krótkich informacji o produkcie. W sprzedaży znajdziemy również różnorodne etykiety foliowe, w tym wykonane z folii PE i PP. Te pierwsze wykorzystuje się przede wszystkim do znakowania opakowań miękkich. Te drugie są znacznie sztywniejsze, ale i bardziej trwałe. Stosuje się je w przemyśle spożywczym, przy produkcji drobnych akcesoriów i tekstyliów. Na rynku znajdziemy również specjalistyczne etykiety samoprzylepne wykonane z takich materiałów jak nylon, bawełna czy satyna.